Jakiego deseru ludzie pożądają, gdy jest gorąco? To lody, nie ma co do tego wątpliwości. Są one zazwyczaj o wysokiej zawartości cukru i zawierają cały Układ Okresowy Pierwiastków. Nie są one zbyt zdrowe i mają dużo pustych kalorii, które kończą się w bokach. Dlaczego nie zrobić własne lody? Tylko w ten sposób możesz mieć pewność, że Twoje lody są w 100% naturalne i wolne od szkodliwych składników. Nie da się podrobić pysznego smaku lodów domowej roboty. Domowe lody można zrobić w ciągu kilku minut i nie wymagają one żadnego specjalnego sprzętu. Oto trzy różne przepisy na naturalne lody, które możesz zmodyfikować do swojego gustu.

Domowe lody waniliowo-śmietankowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 mililitrów tłustej śmietany
  • 80-100g cukru trzcinowego, lub innej substancji słodzącej (np. stewii)
  • cukier waniliowy lub odrobina aromatu
  • Ciepła, ale nie gorąca, woda

Domowe lody najlepiej robić ze śmietanką, która nie jest zbyt słodka. Może to spowodować, że stracą one swój smak. Nie powinna być też zbyt gęsta. Z podanych składników powinieneś uzyskać 700 mililitrów lodów.

Sposób przygotowania:

Ugotuj jajka. Oddziel żółtka od białek. Białka miksować, aż powstanie sztywna piana. Dodawać stopniowo połowę cukru. W osobnej misce ubić żółtka razem z pozostałym cukrem i odrobiną wody. W osobnej misce ubić śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki razem, a następnie przelej do pojemników. Szczelnie je zamknij i wstaw do zamrażarki na co najwyżej kilka godzin.

Dobrym pomysłem, gdy lody są jeszcze w zamrażarce, jest ich kilkukrotne mieszanie. Dzięki temu będą nie tylko pyszne, ale i puszyste.

Domowe migdałowe lody wegańskie

Składniki:

  • 800 mililitrów mleka kokosowego
  • Pół filiżanki cukru trzcinowego
  • 2/3 filiżanki masła migdałowego, opcjonalnie masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
  • Szczypta soli
  • Dowolna ilość posiekanych migdałów

Migdały to produkt roślinny bogaty w białko. Migdały są bogate w białko, dzięki czemu lody są pyszne i pełne niezbędnych składników odżywczych.

Sposób przygotowania:

Połącz w rondlu mleko, cukier, masło migdałowe i cynamon, stale mieszaj. Mieszanka powinna zgęstnieć i nabrać orzechowego odcienia. Pozostawić mieszaninę do ostygnięcia w rondlu, wymieszać z migdałami. Przełóż do pojemników i zamknij. Umieść w zamrażarce na co najmniej kilka godzin. Dobrym pomysłem, podobnie jak w przypadku poprzedniego przepisu, jest mieszanie lodów co jakiś czas. Nie zamarzną one wtedy na stałe i będą łatwiejsze do nabierania.

Domowy krem truskawkowy

Składniki:

  • Pół kilograma mrożonych truskawek
  • 200 mililitrów wody
  • 20 g cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Wystarczy połączyć wszystkie składniki i umieścić je w pojemniku. Dobrym pomysłem jest mieszanie składników od czasu do czasu, aż konsystencja będzie podobna do sorbetu. Cukier kokosowy można zastąpić cukrem trzcinowym, aby nadać sorbetowi niepowtarzalny smak.

Możesz zmodyfikować każdy z przepisów na lody lub sorbet, dodając orzechy lub kawałki czekolady. Do wersji dla dorosłych możesz dodać odrobinę ulubionego alkoholu.

Warto przeczytać