Kuchnia molekularna nie ogranicza się do zaskakujących połączeń. Istnieje wiele produktów, które zachwycą każde podniebienie. Produkty te są świetnym sposobem na poszerzenie swoich kulinarnych horyzontów i otworzą przed Tobą nowe możliwości w kuchni. Produkty te są warte przetestowania zarówno przez doświadczonych, jak i początkujących kucharzy.

Sól czarna

Czarna sól, znana również jako Kala Namak, to przyprawa wywodząca się z kuchni indyjskiej. W rzeczywistości ma szaro-różowy kolor. W 98% składa się z chlorku sodu (czyli soli kuchennej) i nie jest naturalnym minerałem. Wytwarzana jest poprzez prażenie jej z węglem drzewnym, aby uzyskać niezwykłe właściwości. W smaku i zapachu przypomina jajka. Czarna sól jest chętnie wybierana przez wegan. Jednak może być również używana do przyprawiania wielu potraw, w tym sałatek, sosów i pikli.

Wodorosty

Ze względu na swój wyjątkowy smak, umami, wodorosty są bardzo popularne w krajach azjatyckich. W dosłownym tłumaczeniu jest to "pyszny", a czasami nazywany jest "rosołowym" (lub "mięsnym"). Przez Japończyków uważany jest za wyjątkowy, delikatny i niezbędny. Występuje w wodorostach, z których można przyrządzić wiele potraw, w tym sushi, sałatki i zupy. Mogą być również stosowane jako przyprawa po wysuszeniu i sproszkowaniu.

Kasztany

Nie tylko są bogate w witaminy i minerały, ale także mają wyjątkowy smak. Świeże można jeść na surowo. Brązowa zewnętrzna skorupa kryje miękki, słodki i chrupiący środek, który pachnie jak migdały. Kasztany mają konsystencję podobną do ugotowanego ziemniaka, choć są od niego bardziej żujące i słodsze. Stanowią świetną bazę do kulinarnych eksperymentów. Można je wykorzystać do zup, puree i farszów, a także do deserów, takich jak kremy, ciasta i placki.

Kozieradka

Kozieradka jest najbardziej znana jako składnik popularnej przyprawy curry. Jest to roślina uprawna związana z bobem. Jednak nasiona kozieradki są głównie używane do gotowania. Mają one gorzki, orzechowy smak i wyraźny aromat, który przypomina nieco seler lub lubczyk. Aby podkreślić ich naturalne właściwości, całe nasiona można prażyć. Kozieradka może być wykorzystywana na wiele sposobów. Można nią przyprawiać marynaty i wypieki, a także zupy, pikle, chutney i falafele.

Miso

Pasta miso powstaje ze sfermentowanych nasion soi. Ta konserwacja nadaje jej unikalny smak, który jest zależny od procesu. Zupa miso jest ulubionym daniem Japończyków. Może być słodka lub słona, pikantna, owocowa, a nawet ziemista. Istnieje wiele rodzajów pasty miso. Najbardziej popularne są hatcho i shiro. Miso może być używane w zupach, jak również jako dodatek do sosów, mięs i marynowanych warzyw.

Warto przeczytać