Lato to czas, kiedy apetyt często jest niski. W czasie upałów organizm potrzebuje nawodnienia i schłodzenia. Owocowe lub warzywne smoothie jest świetną alternatywą dla tradycyjnego podwieczorku lub drugiego posiłku. Może być podawane dzieciom, aby pomóc im jeść więcej owoców i warzyw. W ciągu zaledwie kilku minut można stworzyć pyszny, pożywny i sycący posiłek. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie składniki. Jak zrobić orzeźwiające smoothie, które jest zdrowe i może być wykorzystane do pomocy w utrzymaniu formy.

Koktajle owocowe

Lato to synonim dojrzałych w słońcu, soczystych owoców. Szkoda byłoby nie skorzystać z sezonowych produktów, które są tanie i łatwo dostępne. Borówki, truskawki, jagody i maliny, arbuzy, borówki i jagody, porzeczki, borówki lub wiśnie, nektarynki, brzoskwinie, nektarynki, czereśnie, borówki, jagody i borówki - jest tyle opcji i tyle wariacji, ile tylko można sobie wyobrazić. Podstawą takiego koktajlu jest schłodzone mleko. Poza mlekiem krowim, możesz użyć także mlek roślinnych, takich jak migdałowe, kokosowe, migdałowe czy owsiane. Mleka te są odpowiednie dla wegan i osób z nietolerancją laktozy. Możesz sprawić, że napój będzie bardziej orzeźwiający, dodając do niego trochę melisy, melisy, mięty lub soku z limonki. Jeśli owoce są zbyt cierpkie, posłódź je miodem.

Koktajle warzywne

Smoothies, zwane również warzywnymi, to świetna propozycja na gorące popołudnia. Dzięki nim w łatwy sposób można dostarczyć organizmowi potężną dawkę witamin i mikroelementów. Są też świetną alternatywą dla osób, które z różnych powodów muszą ograniczyć spożycie cukrów prostych znajdujących się w owocach. Do przygotowania zdrowej przekąski przydadzą Ci się warzywa zawierające cenne składniki, takie jak szpinak, pomidory i ogórki, szczaw, sałaty, kiełki, jarmuż, seler, buraki, roszponka. Jako dodatki dobrze sprawdzą się takie przyprawy jak czosnek, pietruszka, chrzan i szalotka, nasiona lnu i pestki dyni, a także kolendra, koperek i chrzan, szalotka, pietruszka, czosnek, szalotka i natka. W niektórych przypadkach jako spoiwo można zastosować kefir lub jogurt naturalny, natomiast w innych przypadkach wystarczy woda mineralna. Do takiego napoju można również dodać co najmniej jedną łyżkę zdrowego tłuszczu (np. oliwa z oliwek, siemię lniane lub olej z orzechów włoskich), aby wzmocnić smak i wchłonąć niektóre witaminy.

Zmiksowane koktajle

Mogłoby się wydawać, że pewne smaki nie idą ze sobą w parze. Nie można się bardziej mylić. Możesz zrobić domowe koktajle z dowolnymi składnikami, tworząc letnie napoje, które są pyszne i wartościowe. Do smoothies z mlekiem, bananami i kiwi możesz dodać szpinak lub pietruszkę. Możesz też zrobić je z jogurtem, kefirem lub sokiem owocowym. Te przepisy prawdopodobnie będą bardziej popularne wśród najbardziej wybrednych i najmłodszych członków rodziny.

Warto przeczytać