Cukier jest najbardziej uzależniającą substancją, obok alkoholu i papierosów. Mimo szkodliwości, jaką powoduje, cukier można znaleźć niemal w każdej żywności. Nawet w żywności, która powszechnie uważana jest za bezpieczną i zdrową, są to soki, jogurty i płatki śniadaniowe, a także przetwory warzywne i owocowe. Lekarze ostrzegają, że nadmierne spożycie cukru może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Należą do nich otyłość, próchnica zębów, zaburzenia koncentracji oraz poważne choroby, takie jak cukrzyca i nadciśnienie. Miłośnicy słodyczy znajdą słodkie alternatywy, które są pyszne i bogate w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Po jakie słodycze warto sięgnąć?

Fakty i mity o cukrze

Węglowodany to podstawowy składnik odżywczy, który musi znaleźć się w codziennej diecie. Najlepszym ich źródłem są kasze, zboża i rośliny strączkowe. Węglowodany złożone są złożone, ponieważ składają się z wieloczłonowych cząsteczek. Organizm musi poświęcić dużo czasu na ich strawienie, co zapewnia uczucie sytości przez wiele godzin. A co jeśli potrzebujesz natychmiastowego zastrzyku energii? Najlepszym rozwiązaniem są węglowodany proste - batony, czekolada, drożdżówki, wszystkie te produkty dają natychmiastowy zastrzyk energii. To uczucie jest chwilowe, bo po jakimś czasie głód i osłabienie wracają. Łatwo wpaść w błędne koło, sięgając co jakiś czas po bezużyteczną, kaloryczną przekąskę. Tym bardziej, że producenci żywności wiedzą, jak wykorzystać moc i słodycz cukru, dodając go w dużych ilościach do swoich produktów. Nierzadko w batonach można znaleźć sacharozę (biały cukier), a także inne syropy czy słodziki, jak glukoza czy fruktoza. Choć tę ostatnią można znaleźć również w owocach, okazuje się, że zarówno wersje naturalne, jak i nieprzetworzone są całkowicie bezpieczne. Zwłaszcza, gdy żywność zawiera inne składniki, takie jak błonnik, witaminy i mikroelementy.

Słodycze bez cukru

Aby uniknąć zbyt dużej ilości cukru, należy jeść pokarmy, które nie są słodzone. Więcej firm oferuje słodycze wykonane z naturalnych składników. Najbardziej znane są batony raw. Podstawą batonów są zmielone daktyle, czyli słodkie owoce, które stanowią szybkie i zdrowe źródło energii. Batony zawierają wartościowe składniki, takie jak nasiona, orzechy, pestki, zboża, kakao, rodzynki. Ciasteczka zbożowe są kolejną opcją dla popularnych przekąsek, takich jak płatki owsiane, kokos z otrębów i całej pszenicy. Zawsze czytaj z tyłu każdego ciasteczka zbożowe, aby upewnić się, że rozumiesz składniki. Te cukry są często ukryte pod innymi nazwami, takimi jak maltodekstryna lub dekstroza. Stewia to całkowicie naturalny słodzik, który jest bezpieczny i nietoksyczny. Jest używana do produkcji zdrowszych czekolad i lizaków. Możesz również cieszyć się orzechami wszelkiego rodzaju, w tym orzeszkami ziemnymi, migdałami i żurawiną. Należy jednak pamiętać, aby nie były one dosładzane.

Warto przeczytać