Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie dnia bez mleka, chleba z pieca i miodu. Maluchy uwielbiają mleko i nawet jeśli nie jedzą czekolady, to mleko jest dla nich przysmakiem! Mleko pochodzi od krów i jest bogate w wapń i białko. Może być również stosowane jako naturalne leczenie zwykłych przeziębień. Jednak istnieje coraz więcej dowodów na to, że mleko może nie być tak zdrowe, jak myśleliśmy. Głównymi winowajcami są nietolerancja laktozy i laktoza. Weganie i osoby z ciężkim trądzikiem coraz częściej odmawiają spożywania produktów mlecznych. Czy nadal można spożywać mleko bez szkody dla organizmu? Tak, możliwe jest picie mleka bez negatywnych skutków dla organizmu. W takich przypadkach warto przyjrzeć się mleku zbożowemu.

Pij mleko, będziesz wielki! Takim przesłaniem posłużyła się pewna kampania społeczna, która miała zachęcić ludzi do picia mleka. Ostatnie badania wykazały, że laktoza, czyli cukier zawarty w mleku, staje się coraz bardziej nietolerowana. Jak odmówić sobie owsianki czy letniego smoothie z dodatkiem owoców? Może być ciężko się oprzeć, ale mleko krowie ma swoje zamienniki. Po co włączać do swojej diety mleko zbożowe, skoro można je mieć?

Zalety mleka zbożowego

Jak powstaje mleko zbożowe Najczęściej jest ono wytwarzane ze sfermentowanych nasion zbóż lub maca. Jednak może być również wykonane z owsa i ryżu. Ma więcej węglowodanów niż mleko krowie, a wygląda i pachnie podobnie do mleka krowiego. Jest również niższy w kwasy tłuszczowe i nie ma cholesterolu, co czyni go idealnym wyborem dla osób stosujących diety niskokaloryczne. Jest to również bezpieczny zamiennik mleka krowiego. To rozwiązanie dla osób nietolerujących laktozy i kazeiny lub uczulonych na orzechy i soję. Posiada wysoką zawartość wapnia, żelaza i soli mineralnych. Ten hipoalergiczny produkt ma tylko 2g tłuszczu na kubek. Trwają badania nad jego zdolnościami obniżania cholesterolu.

Jakie mleko zbożowe powinieneś wybrać?

Mleko sojowe to jedna z najpopularniejszych alternatyw dla mleka krowiego. Jest to wyciąg z dojrzałych ziaren soi, który został rozcieńczony wodą i naturalną słodyczą. Świetnie nadaje się do dodawania do smoothies, kawy i musli ze względu na niską ilość tłuszczów nasyconych. Należy pamiętać, że mleko zbożowe jest produktem pochodzenia roślinnego. Dlatego nie zawiera takiej samej ilości białka jak tradycyjne mleko. Należy zapewnić sobie odpowiednią ilość białka. Chociaż nie może ono zastąpić zdrowej, zbilansowanej diety, może być stosowane jako jej uzupełnienie.

Mleko migdałowe to drugi zamiennik mleka krowiego. Produkowane jest z migdałów i ma lekko orzechowy posmak. Jest wolne od cholesterolu i laktozy, ale ma też niską zawartość białka. Mleko migdałowe często uzupełniane jest o dodatkowe składniki odżywcze, takie jak wapń, witaminy E i D. Szklanka mleka migdałowego ma tylko 60 kcal.

Jakie inne opcje są dostępne, aby zastąpić tradycyjne mleko w diecie? mleko ryżowe jest najlepszą opcją dla kogoś z wrażliwym żołądkiem. Nie zawiera orzechów ani soi i jest bezpieczne w spożyciu. Jest wykonane z częściowo zmielonego ryżu i wody. W jego składzie nie ma tłuszczów nasyconych ani cholesterolu, ale zawiera niewielką ilość białka. Często sprzedawany jest w odmianach smakowych, takich jak waniliowa, czekoladowa czy truskawkowa.

Warto przeczytać