Według WHO każdy człowiek zjada około 40 kg (!) rocznie białego cukru. Jest to najbardziej znany słodzik, stosowany od pokoleń. Obecnie jednak chętniej używamy określenia "biała śmierć", aby go oczernić. Liczne badania wykazały, że nadmierne spożycie białego cukru może prowadzić do otyłości, cukrzycy i innych chorób. Biały cukier nazywany jest "pustymi kaloriami", a jego 100g ma 405 kcal. Nie dostarcza żadnych składników odżywczych. Dlaczego nie zrezygnować z tak szkodliwej substancji i zamiast tego wybrać słodsze, zdrowsze alternatywy? Stewia i ksylitol stają się coraz bardziej popularne jako naturalne słodziki, które mogą być używane w naszych domach zamiast białego cukru. Mają one również wiele korzyści zdrowotnych.

Stewia, roślina o niezwykłych właściwościach, została odkryta przez Indian z Ameryki Południowej ponad 1000 lat temu. Niepozorne, zielone liście kryją w sobie glukozydy st ewiowe, które w czystej postaci są 300 razy słodsze od naszego "ulubionego cukru buraczanego". Stewia jest stabilna w temperaturze powyżej 200oC, więc może być stosowana do słodzenia i pieczenia. Ponieważ nie zawiera kalorii, nie powoduje problemów z wagą. Jest bezpieczna dla diabetyków i ma niski indeks glikemiczny. Jest bogatym źródłem witamin i cennych pierwiastków, które można spożywać w miejsce cukru. Są to między innymi potas, żelazo, magnez, mangan, wapń. Suszone liście stewii były dawniej wykorzystywane do celów leczniczych i spożywczych. Obecnie możemy kupić ostateczną substancję słodzącą w wygodnych tabletkach, kryształkach lub w postaci płynnej, dzięki możliwości wydobycia tego, co najlepsze.

Ksylitol można również nazwać "cukrem brzozowym", ponieważ jest on pozyskiwany z kory brzozy w najlepszej formie. Jego indeks glukozemiczny jest ponad 10 razy niższy niż sacharozy. Jest bardzo wolno wchłaniany i ma niski poziom insuliny, co czyni go świetnym wyborem dla diabetyków. Chociaż ksylitol może nie być tak słodki jak stewia, jest bardzo podobny do zwykłego cukru buraczanego. Ten naturalny słodzik jest bezpieczny i nietoksyczny. Wspiera również odporność, spowalnia starzenie się i przywraca homeostazę organizmu. Nie powoduje próchnicy zębów i zapobiega rozwojowi Candidy. Ksylitol to dobry wybór dla osób dbających o swoją wagę. Dostarcza on prawie o połowę mniej kalorii niż jego popularny odpowiednik. Coraz częściej spotykamy ksylitol w kosmetykach i napojach.

Warto przeczytać