Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest wymagany do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju całego organizmu. Tłuszcz jest źródłem energii, zapewnia sytość, reguluje gospodarkę hormonalną i wspomaga wchłanianie niektórych witamin. Można go mieć zarówno za dużo, jak i za mało, co może prowadzić do wielu problemów. Dlatego należy go spożywać tylko w umiarkowanych ilościach i z urozmaicenia. Zbilansowana dieta powinna zawierać różnorodne tłuszcze roślinne i zwierzęce. Kanapki z masłem i polewami to dobra opcja na lunch, śniadanie czy podwieczorek. Warto jednak od czasu do czasu spróbować różnych rzeczy. Jakie inne polewy można umieścić na pieczywie?

Masła z orzechów i nasion

Masło orzechowe to najbardziej lubiany i znany dodatek do kanapek. Masło orzechowe często jest obciążone niepotrzebnymi dodatkami, takimi jak olej palmowy, cukier i sól. Najlepiej unikać używania fistaszków przy przygotowywaniu takich produktów. Dotyczy to również innych rodzajów masła orzechowego. Jest ich wiele do wyboru, w tym nerkowiec, migdał, nerkowiec i orzech laskowy. Masła i pasty z nasion słonecznika mają wyjątkowy smak, który będzie świetnym dodatkiem do wytrawnych kanapek.

Krem czekoladowy

Większość popularnych kremów orzechowych i czekoladowych spotykanych w hipermarketach zawiera bardzo mało kakao lub orzechów. Mają przede wszystkim wysoką zawartość cukru i niezdrowych tłuszczów. Warto poszukać zdrowszej alternatywy dla ulubionego smarowidła i zastąpić je kremem czekoladowym, który jest bardziej odżywczy. Można go zrobić na bazie miodu lub cukru trzcinowego, dobrej jakości tłuszczu i sporej ilości kakao. Dzięki temu będzie zdrowszą opcją na słodką przekąskę.

Tahini

Pasta tahini to dobra opcja dla osób z alergią na orzechy. Powstaje z nasion prażonego, zmielonego sezamu. Ma łagodny orzechowy smak z lekką nutą goryczy. Jest świetnym źródłem zdrowych tłuszczów i minerałów, a także witamin. Można zrobić hummus z tahini lub posmarować nim pieczywo.

Awokado

Awokado to wartościowy owoc bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę E. Z awokado można zrobić guacamole lub posmarować nim bezpośrednio pieczywo. Może być również spożywane z każdym mięsem lub warzywami ze względu na swoją oleistą konsystencję. Można również kupić gotowe pasty z awokado oraz dodatki takie jak suszone pomidory czy ziarna słonecznika.

Oleje i oliwy

Oliwki i oleje nierafinowane lub tłoczone na zimno są zdrowszą i smaczniejszą alternatywą dla masła. Można je stosować na tostach, lub ze świeżymi warzywami. Warto szukać oliwy z pierwszego tłoczenia, oleju konopnego oraz oleju lnianego lub z orzechów włoskich. Dzięki temu nie tylko urozmaicisz swoją dietę, ale także dostarczysz organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia witamin i minerałów.

Warto przeczytać