Sezon na zieloną fasolkę właśnie się rozpoczyna. Zarówno żółta jak i zielona odmiana jest bardzo popularna i można ją spotkać w wielu kuchniach. Najpopularniejszym sposobem jej podania jest gotowana w maśle i bułce tartej (klasyka, podobna do małej czarnej sukienki). Dziś spróbowałam czegoś nowego. Zmiksowałam bób z innym warzywnym towarzystwem, tworząc lekką, ale sycącą letnią zupę krem. Gorąco polecam ten przepis.
Składniki:
- 400g zielonej fasolki szparagowej
- Wiosenna cebula
- 100g pora
- 300g ziemniaków
- 3 małe pietruszki korzeniowe
- 100g śmietany 18%
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 eko kostka rosołowa drobiowa
- Przyprawa włoska
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekaną dymkę, por i podgrzej. Gdy już się nieco zeszklą, dodaj kostkę rosołową. Następnie dodaj posiekaną pietruszkę i około litra wody. Zmniejszyć ogień do niskiego. Po 10 minutach dodać pokrojone ziemniaki i fasolkę. Dodaj wodę do pożądanego poziomu. Kontynuuj gotowanie wszystkiego przez kolejne 15-20 minut lub do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dopraw mieszankę solą i przyprawą włoską. Całość wymieszać ze sobą. Wmieszaj do zupy śmietanę. Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Miksuj, aż zupa będzie gładka.
Smacznego!
Warto przeczytać
- 18 czerwca 2024
Biedronka jest jedną z najpopularniejszych sieci supermarketów w Polsce, znaną z przystępnych cen i szerokiego asortymentu. Wielu Polaków regularnie robi zakupy w Biedronce...
Czytaj dalej- 20 lutego 2024
Znalezienie sposobów na obniżenie kosztów zakupów może być trudne, ale jest to możliwe! W poniższym artykule omówię 5 skutecznych strategii...
Czytaj dalej