- 1 listopada 2022
Zapewne jest wiele osób, które nie słyszały o suplementach diety. Podczas gdy jedni uważają je za korzystne w uzupełnianiu niedoborów witamin...
Czytaj dalej- 26 października 2022
Jak jeść mądrze i zachować zdrowie? Choć może wydawać się to proste, ustalenie zdrowej diety może być trudne. Warto zasięgnąć...
Czytaj dalej- 25 października 2022
Według starej chińskiej legendy, cesarz Shen Nung siedział kiedyś pod drzewem herbacianym podczas odpoczynku. Było słoneczne popołudnie i...
Czytaj dalej- 24 października 2022
Nasi dziadkowie nie wyobrażali sobie dnia bez mleka, chleba z pieca i miodu. Maluchy uwielbiają mleko i nawet jeśli nie jedzą czekolady, to mleko...
Czytaj dalej- 23 października 2022
Biesiadowanie przy stole to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Śniadanie wielkanocne nie obejmuje tradycyjnych potraw i...
Czytaj dalej- 21 października 2022
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który jest wymagany do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju całego organizmu. Tłuszcz jest...
Czytaj dalej- 20 października 2022
Jest to jeden z najdawniejszych symboli Wielkanocy. Malowana pisanka od wieków gości na stołach. Tradycja malowania jaj sięga kultury...
Czytaj dalej- 18 października 2022
Olej kokosowy staje się popularnym składnikiem polskich zdrowych potraw i naturalnych kosmetyków. Stosowany jest w kuchni jako alternatywa dla...
Czytaj dalej- 17 października 2022
Która kuchnia jest najzdrowsza? Choć trudno określić, która kuchnia ma największy wpływ na nasz organizm, wielu ekspertów od żywienia poleca...
Czytaj dalej- 17 października 2022
Wielu osobom konopie kojarzą się z odurzającymi właściwościami. Ważne jest jednak, aby odróżnić odmianę indyjską od nasiennej. Włókna...
Czytaj dalej- 16 października 2022
Ponad 5 tysięcy lat temu zielona herbata i jej cudowne właściwości stały się znane w Chinach. Liście herbaty były najpierw eksportowane do...
Czytaj dalej- 15 października 2022
Nie przypadkiem oleje omega należą do grupy Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNTK). Kiedyś były znane jako witamina F. Każdy z...
Czytaj dalej- 15 października 2022
Choć hasło "overnight oatmeal", brzmi świetnie, to kryje się pod nim... śniadanie! Niektórzy dietetycy uważają, że owsianka traci swoje...
Czytaj dalej- 14 października 2022
Jakie nasiona nazywane są "złotymi faraonami"? To czarnuszka, a konkretnie pozyskiwany z niej olej. Od czasów starożytnych Egipcjan stosowany...
Czytaj dalej- 14 października 2022
Od zarania dziejów wierzono, że istnieją produkty, które działają pobudzająco na organizm człowieka. Od greckiej bogini miłości, Afrodyty...
Czytaj dalej- 13 października 2022
Witamina D jest nieodłącznie związana ze słońcem. Wiąże się to z faktem, że ekspozycja na promienie słoneczne jest najprostszym sposobem na...
Czytaj dalej- 13 października 2022
Produkty bogate w witaminy, minerały i białko coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Różnica w kosztach między produktami z...
Czytaj dalej- 13 października 2022
W ostatnich latach Polacy stali się bardziej świadomi swojego odżywiania. Ten pozytywny trend można przypisać chęci prowadzenia zdrowego stylu...
Czytaj dalej- 12 października 2022
Lato to czas, kiedy apetyt często jest niski. W czasie upałów organizm potrzebuje nawodnienia i schłodzenia. Owocowe lub warzywne smoothie jest...
Czytaj dalej- 12 października 2022
Jakiego deseru ludzie pożądają, gdy jest gorąco? To lody, nie ma co do tego wątpliwości. Są one zazwyczaj o wysokiej zawartości cukru i...
Czytaj dalej- 11 października 2022
Święta to czas, kiedy ludzie zazwyczaj przestają liczyć kalorie i skupiają się na jakości swoich posiłków. Jest tak wiele pysznych...
Czytaj dalej- 10 października 2022
Przed wiekami w Ameryce Południowej szałwia (salvia himpanica) była jedną z najchętniej uprawianych roślin przez Indian. Te niepozorne rośliny...
Czytaj dalej- 10 października 2022
Zwolennicy ziołolecznictwa uważają, że natura obdarzyła ludzkość różnymi roślinami, które mogą pomóc w różnego rodzaju...
Czytaj dalej- 8 października 2022
Kiełki są cennym dodatkiem do codziennej diety każdego człowieka. Skiełkowane nasiono jest warte więcej niż nieskiełkowane lub dojrzała...
Czytaj dalej- 8 października 2022
Nie jest tajemnicą, że żywność produkowana na dużą skalę często zawiera niepotrzebne dodatki. Wszystkie te dodatki mają na celu...
Czytaj dalej- 7 października 2022
Są dobre dla zdrowia serca, redukują stres i zawierają cenne minerały. Migdały są wysokokaloryczną przekąską, ale są znane ze swoich...
Czytaj dalej- 7 października 2022
Te małe, żółtawe ziarenka od ostatnich lat nie są zbyt popularne na polskich stołach. Soja jest podstawą wielu potraw kuchni azjatyckiej, a...
Czytaj dalej- 5 października 2022
Zdrowe słodycze - czy to możliwe? Jest to możliwe!!! Wystarczy wyciągnąć swoje szafki i chwycić za orzechy, suszone owoce, bakalie lub nasiona...
Czytaj dalej- 4 października 2022
Zakaz sprzedaży słodyczy i chipsów w sklepiku szkolnym miał na celu zwiększenie świadomości na temat zdrowych nawyków żywieniowych i...
Czytaj dalej- 3 października 2022
Amarantus był uprawiany przez Azteków i Majów już wieki temu. Do dziś jest jednak popularnym artykułem spożywczym. Nowoczesne techniki...
Czytaj dalejPopularne
Warto zobaczyć
- 16 października 2022
- 11 października 2022
- 4 października 2022
- 17 października 2022