W ostatnich latach Polacy stali się bardziej świadomi swojego odżywiania. Ten pozytywny trend można przypisać chęci prowadzenia zdrowego stylu życia. Coraz bardziej popularne staje się łączenie aktywności fizycznej ze zdrową dietą. Doprowadziło to do zwiększenia dostępności wspierającej odporność żywności ekologicznej. Korzyści płynące z racjonalnego odżywiania są dostrzegane przez bardziej świadomych konsumentów.

Jak można poprawić swoją odporność?

W prosty i skuteczny sposób można zapobiec wielu chorobom, szukając witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych w bioproduktach. Regularne spożywanie posiłków i prowadzenie zdrowego trybu życia pozwoli zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie lub grypę. Dotyczy to zwłaszcza jesieni i zimy, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na zachorowanie. Produkty naturalne są lekkostrawne, bez zbędnych konserwantów. Można je włączyć do codziennego jadłospisu bez obaw o ich jakość i wpływ.

Świeże owoce - Źródło witaminy C

W okresie niskiej odporności szczególnie ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witamin. Owoce stanowią świetne źródło witaminy C. Odpowiadają one za budowanie naturalnej warstwy ochronnej organizmu. Warto włączyć do swojej diety grejpfruta, cytrynę i kiwi. Owoce te są zdrowe i niskokaloryczne . Warzywa, w tym brokuły i jarmuż to prawdziwe bomby witaminowe. Są dobre dla układu odpornościowego i mają właściwości antynowotworowe. Wyglądają świetnie na talerzu jako garnirunek do Twoich dań obiadowych.

Odporność - Co możesz zrobić zamiast jeść owoce?

Organiczne chipsy z jarmużu to alternatywa dla świeżego jarmużu. Tę zdrową przekąskę można zabrać do pracy jako wygodną przekąskę lub wzbogacić o inne składniki w zależności od potrzeb. Picie soków owocowych w ciągu dnia to świetny sposób na dostarczenie organizmowi witamin. Sok z czarnej porzeczki przygotowany ze świeżych owoców jest jednym z najzdrowszych.

Omega-3, omega-6 a zdrowie

Nienasycone kwasy omega-3, i omega-6 są naturalnymi wzmacniaczami odporności ,. Sprzyjają powstawaniu hormonów przeciwzapalnych, utrudniając organizmowi chorowanie i rozwój chorób. Oleje z niektórych gatunków ryb oraz oleje roślinne są bogate w korzystne nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej rybny jest najpopularniejszym produktem z olejów rybnych, natomiast olej lniany jest najpopularniejszym produktem pochodzenia roślinnego.

Olej lniany - odporność i regeneracja organizmu

Wystarczą dwie łyżeczki oleju lnianego, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 i 6. Ważne jest, aby spożywać olej na zimno, najlepiej z posiłkiem, aby zachować jego cenne właściwości odżywcze. Regularne stosowanie oleju pomaga obniżyć cholesterol, wspomaga procesy trawienne oraz poprawia stan skóry i włosów. Zastrzyk kwasów omega-3 zapewnią także nasiona Chia, cenione za wysoką zawartość magnezu, żelaza i cynku. Można je dodawać do jogurtów, musli i sałatek.

Warto przeczytać