Według japońskiego przysłowia, jeśli chcesz szczęścia przez godzinę, to możesz się upić. Jeśli chcesz czuć szczęście przez trzy dni, możesz się ożenić. Jeśli chcesz żyć szczęśliwie do końca życia, możesz jeść ryż. Te maleńkie ziarenka dostarczają nie tylko energii, ale także żelaza, magnezu i witamin z grupy B. Dowiedz się prawdy o ryżu i dlaczego warto go jeść.

Dlaczego warto jeść ryż?

Kto zjada najwięcej ryżu na świecie? Najbardziej ryż kochają mieszkańcy Azji. Trudno wyobrazić sobie bez niego danie przyrządzane z ryżem w kuchni chińskiej czy japońskiej. Na świecie istnieją tysiące odmian ryżu, w tym najpopularniejszy ryż biały, brązowy, basmati, a także ryż jaśminowy. Warto dowiedzieć się więcej o zaletach ryżu i jak włączyć go do codziennej diety, nie tylko jako dodatek do sushi, paelli czy risotto.

Ryż jest węglowodanem, ale jest wielkim sprzymierzeńcem zdrowego odżywiania i odchudzania. Ryż jest bogaty w skrobię, która dostarcza dużo energii i cennych witamin (m.in. z grupy B czy mikroelementów jak fosfor, żelazo czy wapń). Jest też dobrym źródłem selenu, manganu i cynku. Plusem jest również duża ilość błonnika pokarmowego. Ryż to świetny składnik dla sportowców i osób aktywnych. Ryż ma wiele zalet w porównaniu z makaronem czy kaszą i można go wykorzystać na niezliczoną ilość sposobów do przygotowania ulubionych potraw. Można zastąpić biały ryż ryżem basmati lub dodać do potrawy inne warzywa, albo użyć orientalnych przypraw. Dania na bazie ryżu mają wiele różnych smaków i aromatów, które pochodzą z wielu różnych części globu.

Jakie są różne rodzaje ryżu?

Jesteś fanem ryżu białego, brązowego czy czerwonego? Moglibyśmy napisać całą książkę o tym, jak dobierać ryż do różnych potraw, ale zdradzimy tylko najważniejsze fakty na ich temat. Ryż biały, zwany też polerowanym, jest najbardziej popularny. Jest pozbawiony łuski i łagodnie słodki. Znany jest ze swojego delikatnego smaku i w Polsce często używany jest jako element nadziewanych gołąbków lub składnik gulaszu.

Bogaty w składniki odżywcze ryż brązowy pokryty jest łuską, która chroni ziarna przed wszelkimi szkodliwymi mikro- i makroelementami. Ma lekko orzechowy smak, a jego gotowanie trwa nieco dłużej. Warto jednak poczekać, ponieważ zawiera cenne witaminy. Ryż czarny znany jest również jako ryż dziki. Po obróbce termicznej zmienia kolor na fioletowy, ale nie ma się czego obawiać! Jest bogaty w antocyjany, które są bardzo pomocne w walce z rakiem.

A co z długością ziarna? Czy ma ona znaczenie? Ryż krótkoziarnisty szybko wchłania wodę i skleja się po ugotowaniu. Można go używać w sushi, risotto i paelli. Do deserów i risotta można użyć ryżu średnioziarnistego. Ryż długoziarnisty może być używany w zupach lub sałatkach. Jest on bardziej sypki, ponieważ ma mniej skrobi.

 

Warto przeczytać