Zima to czas, kiedy zdrowe jedzenie jest deficytowe. Choć w polskich sklepach można znaleźć wiele warzyw, większość z tych produktów pochodzi z importu. Może to negatywnie wpływać na ich smak i wartości odżywcze. Importowane pomidory i ogórki są często uprawiane w warunkach sprzyjających szybkiemu wzrostowi, najczęściej w szklarniach z ograniczonym dostępem do światła słonecznego. W efekcie otrzymujemy warzywa o niskiej zawartości witamin i bogatych składników odżywczych .

Żywienie zimą

Importowane produkty często nie mają takiego samego aromatu jak świeże warzywa. Niestety, ich smak jest również bardzo ubogi. Czy jesteśmy zmuszeni wybierać między jedzeniem warzyw zimą a rozkoszowaniem się produktami zagranicznych producentów? Nie. Istnieją pewne zdrowe produkty spożywcze, które potrafią zachować swoje właściwości przez cały rok.

Produkty przetworzone - zdrowa alternatywa

Wbrew powszechnej opinii, przetworzone mogą być stosowane jako zamiennik warzyw w sezonie zimowym. Przecier pomidorowy i kiszone pomidory mogą być substytutami świeżych warzyw w czasie, gdy trudno je znaleźć na półkach sklepowych. Choć w wyniku przetworzenia dochodzi do pewnych strat odżywczych, są one zwykle bardziej odżywcze niż żywność uprawiana w warunkach szklarniowych. Pomidory i ogórki w koncentracie zawierają wysoki poziom likopenu, który pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju raka. Produkty w puszkach i słoikach można znaleźć w sklepach spożywczych przez cały rok. Zimą stanowią one alternatywę dla świeżych warzyw.

Warzywa korzeniowe - witaminy i smak

warzywa korzeniowe to kategoria produktów, które mogą zachować zimą właściwości zdrowotne. marchew można bez obaw dodawać do gotowych potraw. To lokalnie uprawiane warzywo wzbogaci Twoją zimową dietę o niezbędne witaminy, w tym B, C i E, a także karoteny, żelazo i miedź. Czerwone buraki to kolejny świetny dodatek do Twojego menu. Ich wartość dekoracyjna to nie tylko walory odżywcze, ale również estetyczne. Buraki są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Ich bogaty kolor dodaje wyrafinowania i smaku. Do zup przyrządzanych zimą warto dodać pietruszkę i seler . Warzywa te są świetnym wyborem na zdrowe jedzenie przez cały rok. Zachowują swój smak i dostarczają wielu witamin. Zupa zostanie wzbogacona o odrobinę pietruszki i selera, które nadadzą jej niepowtarzalny smak i aromat.

Kapusta - wartości odżywcze

W okresie zimowym w sklepach dostępnych jest wiele odmian kapusty. W zależności od upodobań można wybierać spośród różnych odmian kapusty.

Warto przeczytać