Zdrowe słodycze - czy to możliwe? Jest to możliwe!!! Wystarczy wyciągnąć swoje szafki i chwycić za orzechy, suszone owoce, bakalie lub nasiona. Dodaj do nich miód lub ksylitol, aby były równie pyszne jak przekąski, które możesz kupić w sklepach. Są też zdrowsze i mają mniej cukru. Nie musisz nawet zmieniać swojej diety!

Cukier to ulubione produkty z dzieciństwa: lody, batoniki i gofry z bitą śmietaną. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez słodkich przysmaków i sięga po słodycze takie jak lody czy piękne kremówki. Od dawna wiadomo, że zbyt duża ilość węglowodanów nie jest dobra dla organizmu. Współcześni ludzie jedzą za dużo węglowodanów w stosunku do wykonywanych ćwiczeń. Czy możliwe jest zrobienie zdrowych słodyczy, których nie będziemy żałować? Możliwe jest zrobienie zdrowych słodyczy, które nie tylko poprawią humor, ale również pomogą w odchudzaniu.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania słodyczy

Słodycze nie są przeznaczone tylko dla maluchów. Dorośli również mogą być słodkimi łakomczuchami. Czasami trudno jest się oprzeć zjedzeniu czegoś pysznego. W takich sytuacjach lepiej sięgnąć po zdrowe, domowe przekąski. Opcji jest naprawdę wiele! Muffinki z jagodami, orzechowe ciastka, jogurtowo-orzechowe desery z owocami. Są one o wiele smaczniejsze niż przetworzone i przesłodzone produkty na sklepowych półkach. Zdrowe słodycze mają niższą zawartość cukru, substancji spęczających i konserwantów, a dostarczają cennych składników odżywczych i witamin. Są niskokaloryczne i można je przygotować w zaledwie kilka minut. Dowiedz się, jak zrobić pyszne, zdrowe słodycze!

Jak zrobić zdrowe słodycze

Wyobraźnia kulinarna to podstawa, jeśli chodzi o zdrowe przekąski! Można wykorzystać orzechy i miód, miód, orzechy i nasiona, a nawet kasze. Na przykład z prosa można zrobić sernik, budyń, krem do kanapek. Jest wiele sposobów na wykorzystanie go w zdrowych słodkich przekąskach. Warto spróbować różnych smaków i znaleźć ten najlepszy dla siebie.

Weganie i osoby nietolerujące laktozy lub glutenu są najlepsi w robieniu zdrowych słodyczy. Zamiast twarogu i mąki używają tofu i mielonych orzechów. Jeśli dodasz awokado i odrobinę kakao, możesz zrobić pyszne ciasto czekoladowe! Możesz preferować ciasta wykonane z warzyw, jeśli chcesz zjeść coś słodkiego, ale nie zrujnować swojej diety. Buraki, cukinia, szpinak czy fasola sprawiają, że ciasta są znacznie lżejsze, a jednocześnie wilgotne. Seler, marchewka i pietruszka to również dobry wybór. Należy je jednak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Warto przeczytać