Biesiadowanie przy stole to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Śniadanie wielkanocne nie obejmuje tradycyjnych potraw i ciast. Istnieje wiele innych potraw, deserów i zimnych przekąsek, które można podać wraz z sałatkami. Opcji jest wiele, ale są pewne niezbędne produkty, które trzeba mieć w swojej kuchni. Jakie są niektóre niezbędne produkty, w które powinieneś zaopatrzyć się przed Wielkanocą?

Przypominamy produkty, o których nie należy zapominać podczas zakupów na Wielkanoc. Aby ułatwić Wam przygotowania, stworzyliśmy listę do wydrukowania i pobrania. Pomoże Ci ona zaplanować z wyprzedzeniem, jakie potrawy przygotujesz i jakie składniki będą Ci potrzebne. Lista dostępna jest tutaj.

Jajka

Są symbolem Wielkanocy i można je znaleźć również w pisankach. Można je jeść na wiele sposobów: faszerowane, w koszulce, w stylu wiedeńskim z majonezem, jako składnik słodkich wypieków, a także jako dodatek do zup lub zup. Bez względu na przepis, zawsze lepsze są jajka ekologiczne. Lepiej też smakują i sprawiają, że ciasta są pulchniejsze i bardziej wyrośnięte.

Masło, olej, oliwa

Tłuszcze, podobnie jak jajka, są podstawą wielu potraw. Ważne jest, aby używać ich w rozsądnej ilości, zwracać uwagę na ich jakość i pamiętać o zdrowszych alternatywach, które nadadzą potrawom ciekawy smak: oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany i konopny, a także olej z pestek dyni. Taki dressing można stosować do sałatek oraz masła klarowanego, które najlepiej nadaje się do smażenia.

Cukier

Ważne jest, aby używać go podczas robienia ciast. Można jednak zdecydować się również na miód, brązowy cukier, syrop klonowy czy cukier trzcinowy. Naturalne słodziki, takie jak fruktoza, fruktoza i ksylitol są niezbędne dla diabetyków.

Wyroby piekarnicze

Nie można wyobrazić sobie wielkanocnych słodkości bez orzechów, migdałów, rodzynek, suszonych owoców, kandyzowanej pomarańczy. Można je dodać do wielu deserów, takich jak pascha, mazurek i keks, a także do makowca i sernika. Można je również wykorzystać do przygotowania wytrawnych przystawek i potraw, np. pieczeni z suszonymi śliwkami lub pesto z orzeszków piniowych, czy konfitury żurawinowej do mięs.

Mąka

Choć stanowi bazę wielu wypieków, to klasyczna, pszenna wersja nie każdemu będzie odpowiadać. Mąki bezglutenowe są najlepsze dla osób z celiakią i tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Są równie pyszne i zdrowsze niż desery wykonane bez nich.

Przyprawy i zioła

Najpopularniejsze przyprawy wielkanocne to wanilia, cynamon i kardamon. Równie ważne są świeże zioła. Do tego celu szczególnie nadają się świeże zioła. Można też wyhodować własne kiełki rzeżuchy, które ozdobią wielkanocny stół i potrawy.

Mięso

Wędzona kiełbasa to kluczowy element Wielkanocy, który powinien znaleźć się w wielkanocnym koszyczku. Istnieje wiele rodzajów pieczonych mięs, wędlin i pasztetów, które mogą znaleźć się na wielkanocnym stole. Są to zarówno kurczaki, wołowina, wieprzowina, baranina, jak i dziczyzna. Nierzadko podaje się też ryby i owoce morza, takie jak krewetki, śledzie czy łososie.

Warto przeczytać