Sezon na dynie to jesień - ta pora roku nierozerwalnie wiąże się z tym niskokalorycznym, pomarańczowym warzywem. Dynia często kojarzy się z halloweenowymi wycinankami, ale warto, by zagościła na stałe na naszych stołach. Oto pięć przepisów obiadowych, w których dynia jest składnikiem gwiazdkowym.

Dynia jest pełna składników odżywczych! To warzywo jest bogate w witaminę A, błonnik pokarmowy, wapń i potas. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, a najpopularniejsze są zupy-krem i naleśniki. W czym tkwi sekret popularności dyni? Jej niska kaloryczność i duża zawartość błonnika - 100g dyni ma tylko 28 kcal. Dzięki temu szybko odczuwamy sytość. To jesienne warzywo sprzyja tworzeniu się nowych komórek, chroni tkanki przed szkodliwym działaniem komórek rakowych, poprawia pracę serca, a nawet poprawia koloryt skóry. Jednym słowem, dynia to świetne warzywo, które warto włączyć do swojej diety. Jakie pyszne dania możesz z nią przygotować?

Pomysły na obiad z dyni

Pikantna zupa-krem z dyni to świetny sposób na rozgrzanie się w chłodny jesienny poranek. To danie to połączenie wielu smaków. Jest bogate, sycące, a jednocześnie lekkie. Można z niej zrobić pożywną przekąskę dodając do niej przyprawy curry i chili. Można też dodać śmietanę lub serek, aby było bardziej kremowe. Posypujemy lekko opiekanymi płatkami migdałów, świeżą pietruszką i jesteśmy gotowi do walki z jesiennym bluesem!

Czy dynia może być wykorzystana w nowych połączeniach smakowych? Można ją sparować z wieloma innymi smakami, np. z pomarańczą i rozmarynem. Risotto al'arancia to wspaniała propozycja na wyjątkowy posiłek. Jest delikatne i lekko kwaśne, ale chrupiąca dynia sprawia, że jest harmonijne. A co z dynią i makaronem? To pyszne warzywo jest świetne w wersji "włoskiej". Świetnym dodatkiem będzie sałatka z rukwi wodnej, młodego szpinaku i oryginalnego dressingu paprykowo-cynamonowego. Choć połączenie tylu składników może wydawać się nietypowe, gnocchi w tej wersji jest przepyszne. Smakuje niesamowicie!

Obiad z dyni na słodko

Słodka wersja dyni jest również pyszna! Pyszne ciasto dyniowe, muffinki czy domek z piernika z pewnością skusi każdego łasucha. Zanim jednak przejdziemy do deseru, przyjrzyjmy się kilku pomysłom na słodki obiad.

Na jesienny obiad świetnie sprawdzą się żółte naleśniki z dyni. Nietypowy kolor tych naleśników to zasługa dodatku puree z pieczonej dyni. Co ciekawe, można je zrobić zarówno w wersji słodkiej, jak i pikantniejszej. Aby wydobyć pikantne smaki, dodaj trochę cukru waniliowego, miodu i startej skórki pomarańczowej. Naleśniki te są delikatne i można je podawać z wieloma dodatkami, takimi jak dżem, mascarpone, mus owocowy, orzechy włoskie czy rodzynki.

Warto przeczytać