Produkty bogate w witaminy, minerały i białko coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Różnica w kosztach między produktami z wyższej półki a tanimi produktami z supermarketów jest znacząca, co pokazują ceny nabiału. Rok 2017 został przez wielu okrzyknięty rokiem z rekordowymi cenami masła. Rok 2018 może być rokiem odwrócenia tego negatywnego dla kupujących trendu. Chociaż opinie ekspertów są różne, niektórzy analitycy rynku mleczarskiego oferują optymistyczne prognozy. Należy pamiętać, że tani nabiałnie jest jedynym rozwiązaniem problemów zakupowych dla świadomych konsumentów.

Mleko naturalne a zdrowie

Produkty mleczne są cennym źródłem dla organizmu niezbędnych substancji, które pozwalają na prawidłowe funkcjonowanie. Ilość tłuszczu i białka w produktach mlecznych może być różna w zależności od tego, czy wybierzemy ser kozi czy jogurt naturalny. Nie tylko rodzaj nabiału ma znaczenie. Nabiał niskiej jakości często może mieć inny skład niż oczekiwany ze względu na dodatek wzmacniaczy smaku lub konserwantów. Warto szukać tylko wysokiej jakości produktów naturalnych, pozbawionych szkodliwej chemii.

Czy to dobry wybór dla Ciebie?

Kupujący często są świadomi, że wśród produktów maślanych występują różnice jakościowe. Szukają informacji o zawartości tłuszczu w każdym produkcie. Prawdziwe masło powinno zawierać od 82% do 90% tłuszczu w kostce, ale możliwa jest mieszanka obu tych składników. Na rynku jest wiele produktów masłopodobnych. Często są one znacznie tańsze niż pełnotłuste masło, ale ich ceny są nadal dość przystępne. Wbrew powszechnej opinii, ta sama ilość tłuszczu w różnych produktach nie gwarantuje tej samej jakości.

Mieszanki margarynowe, czyli czego unikać?

Powszechne jest dodawanie oleju roślinnego do kostek, które lądują na półkach sklepowych. Według obecnych norm masło powinno zawierać wyłącznie tłuszcz mleczny. Wynika to z faktu, że jest on łatwiejszy do strawienia i zawiera więcej białka. Prawdziwe masło ma też niepowtarzalny smak i zapach oraz zawiera witaminy A, D i E. Są też zdrowsze. Ważne jest, aby przed dokonaniem zakupu dokładnie przyjrzeć się składnikom produktów do smarowania. Najtańsze mogą zawierać sztuczne substancje oraz dużo soli i wody. Mogą być również stosowane sztuczne aromaty, które imitują zapach prawdziwego masła.

Ceny masła - Wskazówka dla kupującego

Jak odróżnić dobrą żywność od złej? Ceny mas ła są dużą wskazówką. W 2017 roku nastąpił gwałtowny wzrost w branży mleczarskiej. Spowodowało to, że wielu konsumentów szuka tańszych alternatyw. Ważne jest, aby pamiętać, że jakość nie wpływa tylko na smak produktów, ale także na korzyści zdrowotne. Mix jest łatwiejszy do rozsmarowania niż prawdziwe masło. Po wyjściu z lodówki prawdziwe masło jest twarde i może być trudne do rozsmarowania. Natomiast mix łatwo odkształca się pod wpływem nacisku. Masła możesz używać także do pieczenia. Jego wysoka jakość pozwoli stworzyć pyszne ciasta i placki.

Masło do smażenia

Do smażenia polecane jest specjalne masło. Masło klarowane jest w stanie wytrzymać wysokie temperatury i zostało oczyszczone z enzymów. Może być również przechowywane na zewnątrz przez długi okres czasu.

Dlaczego nie używać oleju kokosowego zamiast masła?

Kupujący mogą szukać alternatyw dla produktów do smażenia na maśle ze względu na jego wysoką cenę. olej kokosowy może odnotować wzrost popularności, ponieważ jego właściwości są bardzo podobne do dobrej jakości masła klarowanego. Można go stosować w domowych potrawach gotowanych na patelni, zastępując masło klarowane (ghee).

Warto przeczytać