Zdrowe odżywianie wydaje się dziś łatwiejsze niż kiedykolwiek, z tak wieloma produktami na półkach, Ale przy tak wielu produktach "zdrowej żywności" na rynku, może być trudno odróżnić prawdziwą wartość od śmieciowego jedzenia. Nie powinniśmy nabierać się na "fit oszustów" i wierzyć, że nie ma magicznych składników, które mogą natychmiast odmłodzić naszą skórę lub magicznie zmniejszyć nadmiar wagi. Mogą one jednak korzystnie wpłynąć na nasz wygląd i samopoczucie, jeśli są stosowane regularnie i z głową. Do takich olejów należą oleje kokosowe i arganowe. Poprawią one smak naszych potraw, zastąpią szkodliwe tłuszcze, które wciąż są zbyt powszechne w diecie Polaków. Ich wyjątkowe właściwości odżywią również nasze włosy, paznokcie i skórę.

Najważniejsze jest to, co znajduje się w środku

Olej arganowy został sprowadzony do nas z Maroka. Olej pozyskiwany jest z wiecznie zielonego drzewa arganowego. Drzewo to od wielu stuleci jest surowcem dla lokalnej społeczności. Twarde drewno może być wykorzystywane jako materiał meblowy, a łupiny orzechów jako paliwo lub - po przetworzeniu - jako pasza dla zwierząt. Olej ar ganowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe i ma wyjątkowy orzechowy smak. Wytwarzany jest z orzechów drzewa arganowego. Choć dobroczynne właściwości "płynnego złota Maroka" były przedmiotem spekulacji przez wiele dziesięcioleci, wreszcie udało się przedstawić naukowe dowody. Czego możemy się spodziewać po włączeniu go do naszej diety?

- Obniżenia poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi dzięki bogactwu w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą stanowić nawet 80% oleju. - Zwiększonej odporności na infekcje dzięki systemowi ochronnemu.
- Znaczne złagodzenie napięcia mięśniowego, które jest częstym problemem kobiet przechodzących menopauzę.

Oleju arganowego nie należy podgrzewać, gdyż ciepło może zniszczyć jego właściwości odżywcze. Można go stosować do sałatek, kanapek lub po prostu spożywać bezpośrednio. Regularne codzienne spożywanie zaledwie kilku łyżeczek dziennie przyniesie pozytywne rezultaty, jak twierdzą naukowcy.

Do potraw smażonych możemy użyć oleju kokosowego, gdyż jest on niezastąpionym źródłem nasyconego kwasu tłuszczowego . Oleje te zachowują swoje właściwości nawet po intensywnej obróbce termicznej. Można nim zastąpić inne tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego.

Wspomoże on układ odpornościowy i poprawi krążenie.
- Pomoże zapobiec i zmniejszyć skutki miażdżycy.
- Dzięki temu zmniejszy się prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca.
- Wspomoże funkcjonowanie narządów wewnętrznych, szczególnie jelit i nerek.
Jest niskokaloryczny i może być stosowany z umiarem, aby pomóc w utracie wagi.

Podkreśli smak Twoich potraw, dzięki niezastąpionemu zapachowi kokosa. Bezzapachowy olej może dziś kupić każdy, kto nie jest miłośnikiem kokosa. Można go wykorzystać niemal w każdej potrawie.

Skuteczna pielęgnacja

Do codziennej pielęgnacji ciała świetnie nadają się produkty z działu ze zdrową żywnością. Jako alternatywa dla chemicznych specyfików świetnie sprawdzają się również oleje kokosowe.

Olej arganowy jest naturalnym środkiem do leczenia trądziku, zmarszczek i rozstępów. Może być również stosowany w leczeniu poważniejszych schorzeń, takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry. Tłuszcz kokosowy może być również stosowany do łagodzenia swędzenia związanego z wieloma chorobami skóry. Będzie to miało również pozytywny wpływ na nasze samopoczucie.

Oba oleje mogą być stosowane do leczenia zniszczonych włosów. Olej arganowy jest najlepszą odżywką do leczenia suchych i łamliwych włosów. Łatwo się wchłania i łatwo wypłukuje. Po kilku tygodniach wmasowywania oleju w paznokcie, zauważysz pozytywne efekty. Z kolei kokos sprawi, że Twoje włosy będą bardziej elastyczne i miękkie niż produkty kupione w sklepie.

Warto przeczytać